Rakouská vína

Rakousko

Rakouská vína jsou vysoce ceněna jak odborníky, tak samotnými milovníky vín po celém světě. Přestože je tato země známá především jako “Alpská republika”, její rozličné klima a skladba půdního podloží vytváří ideální podmínky pro výrobu vín světové kvality.

Víno se v Rakousku vyrábí již po staletí - první zmínky se objevili již 700 let před n.l. Dnes Rakousko představuje 1% celosvětové produkce - většina vína se spotřebuje na domácím trhu a pouze 30% jde na export (největšími trhy jsou Německo, Švýcarsko a USA).

Celková rozloha vinic v Rakousku je více než 46 000 hektarů, na kterých hospodaří přibližně 23 000 pěstitelů. Nejdůležitější odrůdou je Grüner Veltliner, který pokrývá 37% celkové plochy vinic. 

Díky vhodným klimatickým podmínkám se většina regionů nachází ve východní části země. Vinařské regiony jsou rozděleny do 3 základních oblastí - Niederösterreich, Burgenland a Steiermark. Tyto oblasti se dále dělí na 17 regionů, včetně Vídně a regionu Bergland, se svými 5 regiony (Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Tirol, Vorarlberg).

Rakouská vína smějí nést označení DAC, vycházející z latinského Districtur Austriae Controllatus (Controlled District of Austria), což je zákonem stanovená zkratka pro vína kontrolovaného původu a kvality.

Niederösterreich je největší rakouskou vinařskou oblastí a má celkovou rozlohu vinic 28.145 hektarů. Nejdůležitějšími jsou odrůdy Grüner Veltliner, která reprezentuje 44% celkové produkce, a Riesling. Jižnější oblasti pak nabízí celou škálu dalších odrůd - od svěžích, aromatických bílých vín, přes červená vína ovocného charakteru až po dezertní vína. Patří sem 8 vinařských regionů:

  • Wachau (1,350 ha)
  • Kremstal (2,243 ha)
  • Kamptal (3,802 ha)
  • Traisental (790 ha)
  • Wagram (2,451 ha)
  • Weinviertel (13,356 ha)
  • Carnuntum (910 ha)
  • Thermenregion (2,196 ha)

Burgenland má celkovou rozlohu vinic 13.100 hektarů. Je typický pro své tzv. panonské horké klima (směs mořského a kontinentálního počasí). Je znám pro svá červené vína odrůd Blaufränkisch a Blauer Zweigelt, ale také díky dezertním vínům Beerenauslese a Trockenbeerenauslese, Patří sem 4 regiony:

  • Neusiedlersee (7,649 ha)
  • Leithaberg/Neusiedlersee-Hügelland (3,576 ha)
  • Mittelburgenland (2,117 ha)
  • Eisenberg/Südburgenland (498 ha)

Steiermark má celkou rozlohu vinic 4.633 hektarů a je znám pro svá svěží, elegantní a regionálně typická vína, kde největší zastoupení má odrůda Welschriesling. Patří sem regiony:

  • Südoststeiermark (1,400 ha)
  • Südsteiermark (2,340 ha)
  • Weststeiermark (500 ha)

Oblast Vienna je se svými 612 hektary vinic samostatnou oblastí.

 

Klasifikace rakouských vín:

Wein - toto označení nahradilo “Tafelwein”, neboli stolní víno. 

Landwein - “zemská vína” obsahují již informace o geografickém původů hroznů

Qualitätswein - označení “jakostních vín” se v Rakousku tradičně používá pro víno s označením původu, jimiž jsou výše uvedené vinařské oblasti a regiony. Po splnění předepsaných podmínek, můžou vína v této kategorii nést další označení:

* Kabinett - kabinet vína

* Prädikatswein - vína s přívlastkem, která se dále dělí:

  • Spätlese (pozdní sběr)
  • Auslese (výběr z hroznů)
  • Beerenauslese (bobulový výběr)
  • Eiswein (ledové víno)
  • Strohwein (slámové víno)
  • Trockenbeerenauslese (botritické víno)

 

Rakouská vína se dále dělí podle zbytkového cukru:

  • Trocken (suché) - do 4g/l, maximálně do 9 g/l zbytkového cukru, pokud nejsou kyseliny nižší, než o 2 g/l
  • Halbtrocken (polosuché) - maximální povolená hodnota je 18 g/l zbytkového cukru a to v případě, že obsah kyselin není nižší, než 10 g/l pod touto hodnotou
  • Lieblich (polosladké) - až do 45 g/l zbytkového cukru
  • Süß (sladké) - nad 45 g/l zbytkového cukru

Vybíráme z nabídky Rakousko