Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Famille Ravoire
Vína z vinařství Famille Ravoire
O vinařství Famille Ravoire
Olivier Ravoire
Vinařství Ravoire & Fils je rodinnou společností, která se specializuje na výrobu vín z údolí řeky Rhône a Provence.
Rodina Ravoire je s regiony Côtes du Rhône a Provence spojená již po čtyři století. V průběhu let zde postupně objevovali potenciál obou apelací a věnovali se pěstování vinné révy. V roce 1987 Roger Ravoire a jeho žena Francine oficiálně založili rodinné vinařství. V roce 2004 se k nim přidal i jejich syn Olivier a vznikl tak název Ravoire & Fils. Vinařství má v současné době dva vinařské domy – jeden je v Salon de Provence, kde probíhá výroba a druhý je v Châteauneuf-du-Pape, sloužící k uskladnění vín ve zdejších sklepích.
Díky hlubokým znalostem místních vinic a vinařů a také díky zkušenostem, získaných při stovkách degustací vín v obou apelacích, se Roger a Olivier snaží objevit ty nejlepší vinice. Na nich pak nastavují individuální program pro pěstování vinné révy. Individuální přístup a každodenní kontroly ve vinicích zaručují optimální kondici a zralost hroznů s vysokou koncentrací aroma. Datum sklizně určují pečlivými ochutnávkami hroznů. Takto se starají nejen o vlastní vinice, ale také o vinice ostatních majitelů, se kterými v průběhu let vytvořili dlouholeté přátelské vztahy.
Po sklizení hroznů a dokončení fermentačního procesu je část vín doškolována v nerezových tancích za účelem zachování čistého ovocného charakteru. Druhá část vín je uložena do velkých, 600 litrových sudů (místní používají označení demi-muid) nebo dubových sudů jiných formátů od nejlepších výrobců ve Francii. Typy sudů a další postup práce s nimi se určuje podle ročníku, apelace, odrůdy nebo předpokládané délky zrání. U Ravoire & Fils neexistuje žádný předem přesně stanovený postup zrání. Tento přístup umožňuje každému vínu rozvíjet komplexnost aroma, zachovat svěžest, eleganci a další faktory, které jsou důležité pro zachování harmonie v konečném víně.
Když kdysi Aristoteles řekl, že „celek je víc než souhrn jeho částí“, určitě neměl na mysli víno. Nicméně to skvěle vyjadřuje podstatu konečného míchání vín (assemblage). Po dokončení školení vín je hodnocen vzorek každé apelace, každého tanku a sudu. Assemblage je posledním krokem k vytvoření perfektní kombinace a může trvat mnoho hodin i dní. Výsledkem jsou vína, která dokonale odráží charakter odrůdy i regionu původu.