Odrůda Chardonnay

Chardonnay je odrůda, ze které se vyrábí bílá vína. Jejím původem je francouzský region Bourgogne, ale v současné době se pěstuje všude tam, kde se pěstují vína obecně - od Anglie až po Nový Zéland. Chardonnay je také důležitou odrůdou pro výrobu šumivých vín po celém světě - a to včetně Champagne.

unsplash.com

Nejznámější a nejslavnější Chardonnay pocházejí z Francie, kde je druhou nejvíce rozšířenou bílou odrůdou (za první Ugni blanc a před Sémillon a Sauvignon blanc). Najdeme ji v regionech Chablis nebo Bourgogne, ale i v dalších oblastech, jako je údolí řeky Loire, Jura nebo Languedoc. 

Zvláštní postavení má v Champagne, kde se míchá s odrůdami Pinot Noir a Pinot Meunier. Ta nejlepší Champagne se však vyrábí pouze z odrůdy Chardonnay jako varianta “blanc de blancs” - tedy “bílé z bílého”.

Samotná odrůda má mnoho podob a chuťových profilů, které jsou ovlivněny místem původu a použitými výrobními postupy - například použití nerezových tanků a nebo dubových sudů při výrobě. Výsledkem jsou vína různých stylů - od jemných a minerálních vín v Chablis až po vína z nového světa s jejich typických aroma vanilky a tropického ovoce. 

Jaké další styly můžeme očekávat?

 - chladnější oblasti - víno s lehkým nebo středně plným profilem se zřetelnou kyselinou a tóny zelených švestek, jablek a hrušek

 - teplejší oblasti - již se objevují výraznější tóny citrusového ovoce, broskví a melounu

 - velmi teplé oblasti - u těchto vín je patrné aroma fíků a tropického ovoce, jako jsou banány a mango. 

K výsadbě se používají různé klony Chardonnay - v roce 2004 jich jen ve Francii bylo 34 druhů. Každý klon dává vínu osobitý charakter - proto každý vinař pečlivě vybírá ten pravý klon, který bude vhodný pro terroir jeho vinic a pro styl vína, kterého chce dosáhnout.

Chardonnay se také používá pro křížení s dalšími odrůdami - příkladem je Chardonel, který je křížencem odrůd Chardonnay a Seyval Blanc. 

Naše vína s odrůdou Chardonnay