Weingut Josef Fritz

Wagram
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz
Weingut Josef Fritz

Vína z vinařství Weingut Josef Fritz

O vinařství Weingut Josef Fritz

Vinařství Josef Fritz najdeme ve vesničce Zaußenberg, poblíž Königsbrunnu, patřící do regionu Wagram. Vinařský region Wagram je 40 kilometrů dlouhý a 10 kilometrů široký, leží na až 30 metrů vysokých terasách mezi Kremží a Tullnem podél severního břehu Dunaje. Název regionu je pravděpodobně odvozen z německého slova „Wogenrain“.

Jak je v Rakousku zvykem je Weingut Josef Fritz, založené v roce 1912, rodinným podnikem. Josef se svou ženou Irene jsou již pátou generací vinařů - vinařství po převzetí od rodičů spravují již od roku 2003. Josef je sklepníkem, ekologem a manažerem v jedné osobně. Sám říká, že si to ani jinak představit neumí - již od svého dětství toužil být vinařem. Vinařskou školu v Klosterneuburgu ukončil v roce 1987 a od té doby vyrábí víno. Jeho nejoblíbenější odrůdou je Roter Veltliner.

A ačkoliv je další generační výměna ještě daleko, předání je již společně naplánováno - Josefův syn Johannes je již dnes zapojen do všech důležitých rozhodnutí a jednoho dne půjde ve šlépějích svého otce. Také dcera Tereza a její názory jsou a budou pro budoucnost důležité.

Vinice vinařství mají v současné době celkovou rozlohu 15 hektarů. Vinice Mordthal, Himmelreich, Steinberg a Schlossberg se sprašovým, štěrkovým a pískovcovým podložím, spolu s mírným podnebím, nabízejí ty nejlepší podmínky pro Roter & Grüner Veltliner (představují dohromady 66% celkové výsadby), Roter Traminer, Pinot Blanc a Riesling, stejně jako pro odrůdy Blauer Zweigelt a St. Laurent.

Do sklepa se dostávají pouze perfektně vyzrálé a čisté hrozny. To vyžaduje přísnou selekci už ve vinicích při výhradně ručním sběru. V roce 2003 proběhla renovace vinařství - moderní provoz ve 3 úrovních umožňuje gravitační přesun vína, bez nutnosti přečerpávání. Po jemném lisování následuje u bílých vín fermentace v nerezových tancích. Ta lehčí vína v nich zůstávají až do lahvování, vína vyšších řad dozrávají v dřevěných sudech. Červená vína pak fermentují i zrají v dřevěných sudech.