Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Le Mortelle
Vína z vinařství Le Mortelle
O vinařství Le Mortelle
Albiera Antinori
Le Mortelle stojí v samém srdci regionu Maremma v Toskánsku, nedaleko města Grosseto a na dohled od Tyrhénského moře.
Vinařství bylo založeno v roce 1999 rodinou Antinori. Celý "projekt" vinařství Le Mortelle je odlišný od jiných, které rodina vlastní. Vinařství totiž nevzniklo na základě jiného, již existujícího vinařského domu, ale vzniklo v podstatě na "zelené louce". V roce 1999 rodina Antinori koupila pozemky, na kterých se do té doby pěstovaly ovocné stromy. Nikdy před tím zde nebyly žádné vinice, přesto zde rodina viděla veliký potenciál pro vína prvotřídní kvality.
Pozemek se rozkládá na 270 hektarech půdy, 170 hektarů je osázeno vinicemi. Spojuje se zde fascinující krása zdejší přírody s historickým a kulturním dědictvím.
První roky svého zdejšího působení tak věnovali právě výsadbě vinic. U modrých odrůd se zaměřili na Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, doplněné malým množství odrůdy Carmenére. Vyrábí se zde také bílé víno - na jeho výrobu jsou vysazené odrůdy Vermentino a Viognier, které jsou doplněné odrůdou Ansonica.
Samotné vinařství bylo postaveno později - až ve chvíli, kdy si Antinori byl jistý kvalitou hroznů a očekávaný potenciál terroiru byl po prvních sklizních potvrzen.
Celé vinařství je technologicky velmi moderní stavbou, která je postavena tak, aby co nejméně “rušila” okolní přírodu. Je z větší části skrytá pod povrchem, viditelná je pouze jeho část.
Budova má tři patra tak, aby se víno mohlo zpracovávat gravitačním způsobem - tedy sklizené hrozny se přijímají v horní části, až se víno postupně dostane do spodního patra, ve kterém jsou sudy na konečné školení vín. To podle druhu vína a ročníku probíhá od 9 do 15 měsíců.
Na vrcholu "kopce" je zrekonstruovaná budova (původně sloužící ke zpracování zde pěstovaného ovoce a zeleniny), která v současné době slouží jako přijímací a hostinská část, protože vinařství je otevřené i pro veřejnost.