Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Odrůda Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je celosvětově jednou z nejznámějších odrůd. Pěstuje se v téměř každém vinařském regionu napříč všemi možnými klimatickými podmínkami. Svoji mezinárodní reputaci si vybudoval na vínech z regionu v Bordeaux (zde je často míchán s odrůdami Merlot a Cabernet Franc). Z Francie a následně Španělska se odrůda rozšířila nejprve po celé Evropě a následně také po celém světě. Ve 20. století byl také nejrozšířenější co do plochy výsadby, ale v roce 1990 byl předstižen odrůdou Merlot. Nicméně od roku 2015 je znovu na prvním místě s celkovými 341.000 hektary.
wikipedia.org
I přesto, že je Cabernet Sauvignon takto rozšířený, jde o relativně “mladou” odrůdu - vznikla až v 17. století křížením odrůd Cabernet Franc a Cabernet blanc. Réva má přirozeně menší výnosy, raší později a tak odolá i pozdějším mrazům, hrozny mají silnou slupku a jsou tak odolné vůči rizikům, spojených s pěstováním (hniloba atd.) - a právě pro svoji snadnou kultivaci je tak rozšířená.
“Typické” víno odrůdy Cabernet Sauvignon má plné tělo s vyššími tříslovinami a znatelnou kyselinou - tento charakter jí dává dobrý potenciál k dalšímu zrání v lahvi.
Nicméně se, stejně jako u jiných odrůd, charakter vín liší podle místa původu. V chladnějších oblastech mají vína aroma černého rybízu, doprovázené tóny zelených paprik, máty a cedrového dřeva. Vína z teplejších oblastí mají aroma černého rybízu, černých třešní a černých oliv. U vín z velmi teplých oblastí jsou tóny rybízu velmi vyzrálé až “džemové”.
Jednou z nejdůležitějších vlastností Cabernet Sauvignonu je jeho kladný vztah ke zpracování v dubových sudech - a to jak během fermentace, tak i při dalším zrání. Kromě toho, že tento proces zjemňuje přirozeně vysoký obsah tříslovin, dodává také vínu další aroma vanilky a koření.