Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Vybráme víno k těstovinám
Slunce, terasa, těstoviny a vychlazené bílé víno - to je představa, která nám nejednou vyvstane na mysli. A aby byl zážitek ještě silnější, je potřeba vybrat víno, které doplní chuť omáčky, kterou jsme k těstovinám vybrali. Je víc než jasné, že jiné víno budeme vybírat k omáčkám s rajčatovým základem a jiné například k hutným smetanovým omáčkám.
unsplash.com
Těstoviny s omáčky s rajčatovým základem - díky chuti rajčat jde ve výsledku o kyselejší omáčky, proto je vždy podávejme se středně plnými červenými víny. Vína, která nezvládnou tuto kyselost pak mají nevýraznou chuť. Dobře se hodí vína odrůd Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot nebo Sangiovese.
Těstoviny se sýrovými omáčkami - k takovým těstovinám se bude víno vybírat snadno. Díky sýrovému základu jsou možnosti párování nekonečné. Například lehká bílá vína vyzdvihnou krémovost sýrů. Také lepší červená vína se dobře spojí například se špagetami Carbonara. Vybírejte například z vín odrůd typu Chardonnay, Riesling, Pinot bianco nebo Pinot Noir a Sangiovese.
Těstoviny s mořskými plody - představte si linguine s mušlemi nebo špagety s krevetami. K těmto jídlům volte bílá vína se středně plným tělem. Abychom nepřebili svěžest a aromatický výraz mořských plodů vybírejte suché a říznější bílé víno - ideální jsou vína odrůdy Pinot Grigio nebo Chardonnay, ale také Grenache Blanc nebo růžová vína.
Těstoviny s pestem - lehká až středně plná bílá vína jsou vhodná k většině použitých pest. Základní ingrediencí jsou zde bylinky - bazalka, koriandr a máta. Proto volíme bílá suchá vína jako například Soave nebo Gavi. Při výběru červených vín volíme středně plná vína - zaměřte se například na odrůdy Merlot, Sangiovese nebo Toroldego.
Těstoviny se zeleninou - kdo by neměl rád těstoviny s čerstvou zeleninou, že? K podpoření čerstvé chuti vybírejte suchá bílá vína s květinových aroma - vhodná jsou například Saove, Sauvignon Blanc nebo Chardonnay.
Kořenité a pikantní těstoviny - špatné spojení vína s kořenitým nebo ostrým jídlem může potlačit chutě jednoho nebo druhého. Těstoviny s pikantními omáčkami, jako jsou arabista, aglio olio e pepperoncino nebo alla puttanesca, párujeme s přímým a řízným vínem - příkladem odrůd může být suchý Riesling nebo lehčí Zinfandel a Zweigelt.
Výše uvedených 6 různých kombinací těstovin a jejich úprav berme pouze jako základní návod. Určitě objevíte mnoho dalších variant a kombinací - nebojte se proto experimentovat a najít vlastní ideální spojení chutí.