Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Magnum Prosecco "0.15" Extra Dry DOC
Magnum varianta (1,5l) oblíbeného Prosecca je ideálním dárkem nebo vstupenkou na jakoukoliv oslavu.
Samotné Prosecco je vyráběno inovativní vinifikační metodou.
Vinný mošt je zchlazený na teplotu okolo 0°C, po zahájení fermentace se teplota přirozeně zvedá, při dosažení 15°C je opět snížena na 0°C a celý proces se opakuje. Na rozdíl od ostatních vín Prosecco zde probíhá pouze jedna fermentace, která trvá déle, než je obvyklé. Celý tento proces umožňuje zachovat typické odrůdové vlastnosti.
Výsledné Prosecco má světlou, slámově žlutou barvu s jemným a vytrvalým perlením. Vůně je ovocná s intenzivním aroma jablek, banánů a květin. Chuť je hladká se středně plným tělem a osobitým charakterem. Ideální jako aperitiv.
Dělení podle tlaku v lahvi – jsou dvě kategorie:
Prosecco Frizzante – vína v této kategorii mají jemnější perlení, tlak v lahvi je nižší (1,5 – 2,5 bar). Nemá klasický sektový uzávěr – vzhledem k nižšímu tlaku není potřeba.
Prosecco Spumante – vína v této kategorii mají perlení intenzivnější a vytrvalejší, tlak v lahvi je 3,5 – 5 barů. Zde je již použit klasický sektový „špunt“.
Dělení podle klasifikace - označení Prosecca kopíruje systém značení tichých vín:
Prosecco DOC – DOC klasifikace je pro Prosecco největší kategorií. Hrozny na takto označená vína se pěstují na 23 tisících hektarech vinic (z celkových 31.000ha), vyrobí se z nich okolo 370 milionů lahví (zhruba 80% celé produkce vín Prosecco)
Prosecco DOCG – nejlepší polohy v regionu, vinice leží mezi městy Valdobbiadene a Conegliano (vína jsou často označena názvy těchto měst). Území, kde se hrozny pro takto označená Prosecca smí pěstovat, je přesně vymezené. Celé území je od roku 2019 zapsáno v UNESCO World Heritage.
Dělení podle zbytkového cukru:
Extra Brut – obsah cukru 0 g/l
Brut – obsah cukru 0-12 g/l
Extra dry – obsah cukru 12-17 g/l
Dry – obsah cukru 17-32 g/l
Označení „Millesimato“ nesou Prosecca, která jsou vyrobená v daném ročníku (většina vyrobeného Prosecca jsou vína „neročníková“).
Původ
Vinař | De Stefani |
---|---|
Region | Itálie |
Oblast | Veneto |
Vlastnosti
šumivé/tiché | Šumivé |
---|---|
technologie | Po zchlazení na 0°C fermentuje pouze jedenkrát při 15°C. |
ročník | 2021 |
objem láhve | 1,5 l |
dekantace | Ne |
procento alkoholu | 11,5 % |
---|---|
obsah cukru | Suché |
typ šumivého vína | Prosecco |
Odrůdy | Glera |
Párování | Ryby, Těstoviny, Párty |
Vinařství
De Stefani
Vína rodiny De Stefani mají původ v severoitalském regionu Veneto. Vinařství založil Valeriano de Stefani ve druhé polovině 18. století – vybral si místo s nejlepší půdou na panství Colvendrame v Refrontolu, na kopcích mezi Coneglianem a Valdobbiadene, severně od Benátek, které jsou v současnosti…
Více o vinařství »