Do dopravy zdarma zbývá: 2 500 Kč
Vybíráme víno k sýrům
Víno a sýry - skvělé a velmi často využívané spojení. Sýrů a vína je ale tolik, že určit správnou kombinaci může být obtížné. Jednoduchým pravidlem může být, že vína a sýry z jedné oblasti by měli být ve společné harmonii. Také není pravidlem, že se k sýrům hodí pouze červená vína - i s bílými a šumivými lze vytvořit zajímavé kombinace.
Je v zásadě správné kombinovat společně vína a sýry stejné intenzity a komplexnosti. I v tomto případě platí, že tučnější sýry vyžadují vína s vyšší kyselinou. Slanější sýry zase dobře doprovodí vína se silnějším tělem a nižší kyselinou. Pro opravdu výrazné nebo hodně slané sýry pak volte vína s vyšším zbytkovým cukrem.
unsplash.com
Pojďme si rozdělit sýry do základních skupin a vybrat k nim vhodná vína.
Měkké sýry
Jsou to například brie, ricotta nebo camembert. Jde o krémovější typ sýrů s vyšším obsahem tuku. Vybíráme proto bílá vína s dobrou kyselinou z chladnějších oblastí, jako je Rakousko nebo Francie. Z červených volíme komplexní vína s plným tělem. Zde můžeme také párovat se šumivými víny v kategorii extra brut.
Příklady vhodných vín:
- červená vína - lehčí až středně plná vína odrůd Pinot Noir, Cabernet Franc nebo Barbera
- bílá vína - Chardonnay nebo Riesling
- šumivá vína - Crémanty nebo Champagne
- dezertní vína - portská vína typu Ruby nebo Sauternes
Tvrdé sýry
Mluvíme zde o sýrech jako Parmigiano-Reggiano, Pecorino nebo Cheddar. Bývají pikantní, s pevnou strukturou a někdy až jemně nasládlé. Jde o kategorii, kde se kombinace s vínem hledají nejsnadněji - bylo by asi těžké najít vína, která opravdu nejdou zkombinovat. Stejně je ale potřeba vzít v potaz složitost, výraznost a sílu daného sýru. Kromě klasických vín můžeme zvolit také fortifikovaná vína. Nade všemi možnostmi jsou červená vína se středně plným tělem tou nejlepší a “nejbezpečnější” volbou.
Příklady vhodných vín:
- červená vína - středně plná až plná vína odrůd Sangiovese, Corvina, Merlot nebo Montepulciano
- bílá vína - Chardonnay, Grüner Veltliner nebo některá španělská vína
- dezertní vína - portská vína
Sýry s modrou plísní
V této kategorii sýrů již párování vyžaduje více pozornosti, protože jde velmi často o sýry s výraznější aromatikou. Patří sem sýry jako Gorgonzola nebo Roquefort. Zde platí důležité pravidlo - vína s vyšším zbytkovým cukrem jsou vhodnější, než suchá vína. Sladkost ve víně pomáhá zmírnit slanost sýrů a dodává jim smetanový charakter. Také se dobře hodí k dezertním fortifikovaným (portským) vínům.
Příklady vhodných vín:
- bílá vína - sladší bílá vína, jako jsou sauternská vína nebo vína odrůd Riesling a Gewürztraminer
- dezertní vína - sladká plná vína, jakou jsou portská a sherry
Aromatické sýry
Tyto sýry jsou již lehce vyzrálé a mají svoje typické aroma. Chuť je často jemnější a delikátnější než vůně, kterou se prezentuje. Proto dbejte na správný výběr vína - pravě zmíněná jemnost může být často přebita výrazným vínem. Z bílých vín volíme suchá a dobře strukturovaná vína, z červených jsou ideální vína s vyšším ovocným charakterem.
Příklady vhodných vín:
- červená vína - středně plná vína odrůd Pinot Noir, Merlot nebo Malbec
- bílá vína - suchá vína odrůd Pinot Grigio, Gewürztraminer nebo Sauternes
Čerstvé sýry
Jde o měkké a jemné sýry, které jsou nejlepší jako mladé a čerstvé. Tyto sýry, většinou bez tvrdé slupky a často slané, jsou oblíbenou součástí salátů (teta nebo kozí sýr) a základní ingrediencí pro výrobu pizzy. Jemný sýr vyžaduje jemné víno, v této kategorii sýrů volíme spíše vína bílá. Sýry s výraznějším aroma (jako jsou kozí) dávají příležitost vínům s plnějším profilem.
Příklady vhodných vín:
- bílá vína - suchá vína se středně plným tělem odrůd Pinot Grigio nebo Sauvignon blanc
- červená vína - lehčí vína s nižším obsahem tříslovin, kde při výrobě nebylo použito dřevěných sudů. Volte například z odrůd Pinot Noir, Gamay nebo Barbera
- šumivá vína - volíme vína v kategorii brut, můžou být i růžová.